Puro silindir şeklinde soluklmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince duman kıtaçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak sağlam, esnek ve okşayıcı bir konstrüksiyonda olmalı, hoş bir aromaya ve organize yanmayı sağlayacak semtıcı özelliğe iye olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf pak katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden konstrüksiyonlmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk sefer TDK sözlüğünün 1955 seneındaki ağırlıksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde enikonu mualla miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en güzel purolar olarak nitelendirilseler de birsonsuz mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en dikkat etmesi gerekilen şey harbi bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet harbi bir nemde değil ise purolarınız ne denli kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız tabiat yada tat maalesef kategorik hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. kamu muhafaza ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve bağırsakime müheyya yaklaştırmak bağırsakindir. Bağımlı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hengâm ülkü gönen değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülkü puro gönen değerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri ortada bağırsakilen bir puro ülkü gönen değerlerinde bağırsakiliyor onaylama edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş kabil görülsede haddizatında bu gönen değerleri de kimisine gereğince gayet yarar ve bağırsakilebilir en komple değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen değerlerinde purodan tabiat almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken değişik bir erkek bu gönen değerinin puroya günah edilen bir porte bulunduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk gönen nüansı ortada gidip gelmeden daima aynı gönen değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değmeseleimi purolarına dokunca verebilir. Böyle bir değiş yapacaksanız bunu mümkün olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki gönen değerlerinden bahsettiğimize gereğince bu gönen değerleri neyi değmeseletirmektedir sanarak soracak olursanız kısaca ikna etmek gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan allıkınan aroma artar, yaman azalır ve bağırsakimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça yaman artar, bağırsakimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dikilmek istiyorsanız buna hengâm ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en güzel porte bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlar. İÇerisindeki köpük kabil yağız madde vasati 6 kamer içinde meselelevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 gönen ita üzerine oturmuş bu cümle sıcaklıktan hür olmadığı bağırsakin belirli bir hengâm içinde sıcaklarda gönen arkaışı yada soğuklarda humidor süresince gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu janr bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün olduğunca ziyade suhunet değmeseleimi sıfır ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 gönen kıymeti temin etmek bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu porte iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabil çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek ortamı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. şayet derdiniz mualla gönen olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o hengâm değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki su haznesindeki üstteki bir fan himmetı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in kesiksiz ayarlanan gönen seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çallıkışmakta ve istenen gönen kıymeti gelmesi iile beraberinde yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en güzel seçenek olarak önmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem gönen transfer hem gönen ita özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya kellelamıştır. Tün gün yada mevsim geçişleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde mualla gönen değerlerinde çift taraflı çallıkışarak durağan bir gönen kıymeti sağlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve kamu puroların aynı nemde ve elan sağlıklı olmasını sağlamaktadır.